Persoonlijkheid

Je persoonlijkheid is de verzameling van al je persoonlijke eigenschappen ook wel karaktereigenschappen genoemd. Maar klopt dat wel helemaal? Of zit het iets ingewikkelder in elkaar?

Persoonlijkheid en karakter

De kern van je persoonlijkheid bestaat uit de karaktereigenschappen die je via je vader en moeder hebt geërfd en je temperament. Dit samen noemen we je karakter. De andere eigenschappen die je als jong kind nog niet hebt, worden je aangeleerd in de loop van je leven door jouw opvoeding en ervaringen. Deze aangeleerde eigenschappen worden ook wel gewoonten genoemd. Andere woorden voor karaktereigenschappen zijn bijvoorbeeld persoonlijkheidskenmerken, persoonlijkheidseigenschappen, psychische eigenschappen of karaktertrekken.

Persoonlijkheid, is dat alles? (Spoiler: Nee!)

Nee, om jezelf beter te leren kennen zijn er nog een aantal begrippen in de psychologie die interessant zijn voor je.

Ten eerste je mindset. Je mindset is jouw manier van denken en naar jezelf kijken. Deze manier bepaalt hoe je denkt over leren, je kwaliteiten en hoe je reageert op gebeurtenissen in het dagelijks leven. Je mindset is een belangrijk deel van je persoonlijkheid en je karakter. Iemand die veel onderzoek heeft gedaan naar mindset is dr Carol Dweck (geboren in 1946). Zij is professor in de psychologie in Amerika. Zij heeft ontdekt dat er twee mindsets oftewel denkstijlen zijn: een “static mindset” en een “growth mindset”. Meer informatie hierover vind je in het artikel Mindset. Heb jij een statische mindset of een groei mindset?

Ten tweede je identiteit. Je identiteit is namelijk een ruimer begrip dan je persoonlijkheid. Je identiteit kun je dan ook zien als een unieke combinatie van allerlei persoonlijke kenmerken. Identiteit is wie je bent, wat het betekent om jou te zijn. Lees meer in het artikel Identiteit.

Ten derde  je drijfveren en werkwaarden. Het inzicht in je eigen drijfveren in het algemeen en in het bijzonder je drijfveren voor een werksituatie, ook wel je werkwaarden genoemd, is heel belangrijk. Vooral bij keuzemomenten in je leven zoals een studiekeuze, beroepskeuze of carrièreswitch helpt het inzicht hierin een jou om een betere keuze te maken die “langer meegaat”. Lees meer over drijfveren en werkwaarden of doe de gratis drijfverentest. Daarnaast is inzicht in je drijfveren een geweldige hulp bij het schrijven van je motivatiebrief!

Persoonlijkheidsstoornis

Een persoonlijkheidsstoornis komt vaker voor dan je denkt. In iedere familie zit wel iemand met één van de (vele) soorten persoonlijkheidsstoornissen. En dat zet je leven en dat van je naasten behoorlijk op z’n kop. Een positief feit is dat men tegenwoordig heel veel kennis en behandelmogelijkheden heeft. Voor vrijwel elke persoonlijkheidsstoornis is er tegenwoordig een behandeling mogelijk waardoor iemand de stoornis kan hanteren, ermee kan leven. Soms kan een persoonlijkheidsstoornis zelfs worden behandeld tot een punt dat iemand weer gezond door het leven kan. Als je meer wilt weten lees dan de artikelen over de persoonlijkheidsstoornis, specifiek over bijvoorbeeld Borderline (ERS) en meer algemeen over Psychiatrie – psychiatrische stoornissen.

Persoonlijkheid, stress en burn out

Je persoonlijkheid kan ook invloed hebben op je werk en hoe je omgaat met stress. Sommige mensen trekken zich weinig aan van eisen die gesteld worden, anderen juist wel. Sommige mensen zijn assertief en schakelen op tijd hulp uit hun sociale omgeving in. Anderen hebben dat niet en zijn “vatbaarder” voor werkstress, worden wellicht overspannen en helaas eindigt het voor een deel van hen in een burn out. Wil je meer hierover weten lees dan de artikelen over burn out symptomen en klachten en over  burn out herstel en behandeling.

Persoonlijkheid, hooggevoeligheid en HSP

De ene persoon is gevoeliger voor de prikkels die opgevangen worden door hun zintuigen dan de andere persoon. Iemand die hooggevoelig is noem je ook wel een HoogSensitief Persoon ofwel HSP. Meer hierover in het gelijknamige artikel HSP. Deze gevoeligheid of sensitiviteit in je persoonlijkheid heeft een grote invloed op je dagelijkse leven. Vaak is iemand met hooggevoeligheid sneller moe bij drukte en heeft meer behoefte aan (korte) pauzes om de vele prikkels te verwerken. Wil je hier meer over weten surf dan ook naar het artikel Hooggevoeligheid.

Je kunt via de volgende links meer lezen over identiteit en competenties . Dit kost niets en helpt je vast op weg jezelf beter te leren kennen! Ook de artikelen over kernkwaliteiten en kernkwadranten zijn interessant voor de analyse van je persoonlijkheid.

Persoonlijkheid testen

Als je je persoonlijkheid wilt testen, lees dan eens de artikelen gratis persoonlijkheidstest en persoonlijkheidstest.