Persoonlijkheidstest

De meest bekende en gebruikte persoonlijkheidstest is nog altijd de Big five persoonlijkheidstest. Deze test is gebaseerd op het Big five persoonlijkheidsmodel (Five Factor Model) en heeft vijf dimensies die het karakter beschrijven. Het model is ontwikkeld met behulp van vragenlijsten met bijvoeglijk naamwoorden die elk een aspect van een persoonlijkheid beschrijven. De testdeelnemer moet dan aangeven of deze in meer of mindere mate van toepassing zijn op hem/haar. Dit persoonlijkheidsmodel is gebaseerd op Amerikaans wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van deze bijvoeglijk naamwoorden waarmee men doorgaans het karakter van een familielid of vriend beschrijft.

Big Five persoonlijkheidstest: 5 dimensies

De vijf dimensies van de big five persoonlijkheidstest zijn:

  • Persoonlijke stabiliteit
  • Extraversie
  • Nauwgezetheid
  • Inschikkelijkheid
  • Openheid/Intellect

Meer informatie over deze test kun je vinden in het artikel Big five persoonlijkheidstest van Testcentrum Groei of Wikipedia

Andere persoonlijkheidstests

Er zijn natuurlijk ook andere persoonlijkheidstests. In het artikel persoonlijkheidsmodellen lees je meer over enkele andere soorten tests. Elke persoonlijkheidstest is anders en geeft ook andere inzichten in hoe jouw persoonlijkheid zich laat kenmerken.

Professionele persoonlijkheidstest

Wil je een professionele test doen, ga dan vrijblijvend naar de gratis persoonlijkheidstest. Na de test krijg je de uitslag zonder registratie en kun je een uitgebreide testrapportage bestellen als je dat wilt. Voor deze uitgebreide testrapportage wordt dan wel een vergoeding gevraagd.

Persoonlijkheidstest en solliciteren

Soms is het maken van een persoonlijkheidstest niet perse je eigen keuze, bijvoorbeeld bij een assessment of persoonlijkheidsonderzoek voor een nieuwe baan. Bij het solliciteren zie je dit steeds meer gebeuren. Bedrijven willen voorkomen dat iemand na de inwerkmaanden niet voldoende geschikt blijkt om in die functie of dat team te werken.

Hoe het ook is, een persoonlijkheidstest is vooral goed voor je eigen inzicht in wie je bent. Het verhogen van je zelfkennis zodat je in je carrière vooruit kunt en jezelf kunt ontwikkelen is misschien wel de beste reden om zo’n test te doen. Een andere link